Mellerup Valgmenighed har netop fået ny præst. Det er Isak Krab Koed, der blandt andet har en politisk karriere bag sig, men som nu i stedet glæder sig til at blive præst i den grundtvigske valgmenighed i Mellerup
Isak Krab Koed er ud af en præstefamilie, og begge hans forældre er præster. Så da han skulle finde ud af, hvilken uddannelse han skulle have, besluttede han sig for sit eget ungdomsoprør og valgte i stedet for at læse statskundskab. Samtidig var han meget aktiv i Venstres Ungdom, og det politiske fyldte meget i hans liv, og præstekaldet virkede langt væk.
”Det var hektiske og særdeles lærerige år. Ikke desto mindre fik teologien bedre og bedre fat i mig. Jeg er ud af en gammel grundtvigsk almueslægt, og vi har altid gået i kirke – mange også i valgmenigheder – og diskuteret kirke og kristendom over middagsbordet. Men man forstår jo mere og mere med alderen, og jeg blev med tiden så opslugt af stoffet, at jeg endte med at skrive bacheloropgave om hellig krig på et sociologisk seminar,” fortæller han.
Opgaven endte med at gøre det klart for Isak Krab Koed, at den teologiske uddannelse var det næste naturlige trin. Men inden da stillede han op til Viborg Byråd. Det politiske arbejde kom dog mere og mere i baggrunden, og i stedet begyndte Isak Krab Koed at tænke over at blive præst.
”Jeg har faktisk hele tiden vidst, at jeg før eller siden ville være præst. Jeg havde bare til at begynde med den grille, at jeg skulle noget andet først. Jeg så for mig, at jeg skulle studere teologi i en sen alder og være præst i mit livs efterår – prædike, skrive bøger og salmer, holde foredrag, gå på husbesøg, arrangere sangaftener, tale med Gud og hvermand om alt og intet, undervise konfirmander i præstegårdens skolestue hver uge,” siger Isak Krab Koed.
I stedet endte han med at tage skridtet tidligere og bliver nu valgmenighedspræst. Det er et arbejde, som han glæder sig til at give sig i gang med.
”Det er et særligt privilegium at virke i en valgmenighed, hvor jeg kan få lov at føre den grundtvigske tradition og tænkning videre. Både hvad angår det kirkelige, det folkelige og ikke mindst deres tætte forbindelse: at en grundtvigsk valgmenighed er og skal være forkyndelsens, men også den folkelige oplysnings sted,” siger han.